joi, 3 decembrie 2009

Duminica a doua din Advent - Anul C

Duminica a doua din Advent. Anul C
(Pentru copii)


Introducere
Pe drumul care duce spre Crăciun întâlnim oameni care pregătesc venirea lui Isus şi care ne însoţesc: înainte de toate Maria mama lui, apoi Ioan înaintemergătorul lui Isus. Ei sunt pentru noi mari semne de circulaţie pe drumul nostru prin Advent – oameni care vor să ne ajute ca să fim deschişi la venirea lui Isus în lumea noastră şi în viaţa noastră.
La fiecare slujbă Isus vrea să se întâlnească cu noi. De aceea vrem să cerem îndurarea şi vecinătatea lui.

Evanghelia: Luca 3,1-6

Nume importante care sunt repede uitate
Sunt sigur că cei mai mulţi dintre voi ştiu cum se numeşte preşedintele ţării şi chiar numele domnului primar. Sigur că este mai greu să ne amintim de cei care au murit acum 5 sau 10 ani. Ne vine greu şi nouă celor maturi. Cu cât mai mult trece timpul cu atât mai puţin ne amintim de numele lor.
În evanghelia de azi e vorba de nume deosebite. Unele le întâlnim mai des: e vorba de Ponţiu Pilat cunoscut în Crez; am auzit poate numele lui Irod, nu cel care a omorât pruncii din Betleem, ci fiul lui care are acelaşi nume; pe împăratul Tiberius e cunoscut mai mult de cei care studiază intensiv istoria. In vremea aceea erau nume celebre care deţineau puterea. Astăzi sunt aproape toţi uitaţi.

Ioan, premergătorul lui Isus
După ce Luca ne-a enumerat oameni importanţi ne îndreaptă privirea din palatele lor spre pustiu. Aici îl găsim pe Ioan Botezătorul care predică şi botează. Comparativ cu noi, atunci nu s-a consemnat vreo ştire despre el. Împăratul Tiberius ar fi dat din umeri dacă cineva i-ar fi vorbit despre Ioan. Poate ar fi zis: Ei, de ăştia sunt mulţi, nu-i musai să-i cunoaştem. Astăzi e invers. Azi Ioan e cunoscut mai mult decât toţi ceilalţi împreună.
Dacă-l comparăm cu celelalte nume, el nu e cunoscut pentru că ar fi avut multă putere sau influenţă. De numele lui ne amintim de el pentru că el l-a arătat pe Isus aşa cum l-a reprezentat odată un pictor: cu un deget extrem de lung . Priviţi la cel care va veni, deschideţi-vă ochii, deschideţi inimile voastre. Recunoaşteţi că Isus vrea să schimbe lumea şi viaţa noastră. El ne arată că iertarea este mai importantă decât dreptatea cu orice preţ. El preţuieşte pe toţi şi chiar pe cei care sunt ignoraţi de toţi: pe cei marginalizaţi, săraci, copii. El vesteşte faptul că fiecare om este important în faţa lui Dumnezeu.

Isus transformă lumea
Această transformare e anticipată de evanghelistul Luca. Tiberius, Pontiu Pilat, Irod era atunci în centrul atenţiei. A vorbit mult de ei, dar tot aşa de repede au fost uitaţi. Pe când despre Ioan care a trăit ascuns în pustiu ne amintim cu toţi astăzi. Unităţile de măsură ale lui Dumnezeu nu sunt unităţile de măsură ale lumii noastre: ce este important şi puternic se uită repede; dar unul care a stat pe margine nu este uitat nici măcar după 2000 de ani.

Rugăciunea credincioşilor
Dumnezeule, Ioan a pregătit pe oameni pentru venirea Fiului tău. Noi te rugăm:
·                    Pentru toţi care în zilele acestea sunt neliniştiţi şi stresaţi: ca să găsească linişte şi să nu te piardă din vedere...
·                    Pentru toţi care în zilele acestea sun singuri şi trişti: ca să găsească oameni care să-i consoleze şi să-i ajute...
·                    Pentru toţi care nu cunosc Crăciunul şi pentru care sunt importante numai cadourile: ca să poată gândi din nou la viaţa lor...
·                    Pentru toţi care au devenit indiferenţi: ca acest timp de Advent să-i ajute să meargă mai atenţi prin viaţă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu