miercuri, 16 decembrie 2009

Crăciunul 2009

Crăciunul 2009
(Cateheză pentru copii)

„A dărui este ceva minunat!” (Is 9,1-6)

Ştiţi ce găsesc frumos de Crăciun? Cadourile! Să vă spun motivul? Dăruirea îl face om fericit. Ridicaţi mâna sus cine dintre voi s-a bucurat când a primit un cadou.
Poate ar trebui să facem o probă. Fireşte că nimeni nu are la sine un cadou frumos împachetat, dar eu am 20 de lei. Putem dărui şi bani. Iar 20 de lei este un cadou drăguţ pentru că se pot cumpăra mai multe lucruri. Ce aţi cumpăra voi cu cei 20 de lei? (...) Deci cine vrea să primească de la mine cei 20 de lei ? – Aşa de mulţi... Ia să văd cine mi-ar dărui ceva? Înseamnă că amândoi avem câte ceva. Eu dăruiesc cuiva 20 de lei care-mi dăruieşte ceva.
Atunci când dăruim, riscăm să nu procedăm bine. Când dăruim, nu avem voie să ne gândim dacă merită sau dacă punem vreo condiţie: „Îţi dăruiesc asta sau asta dacă tu faci asta pentru mine!” A dărui nu e ceva ca un fel de schimb de marfă. Un cadou nu trebuie să spună: „Aştept asta şi asta de la tine”. Un adevărat cadou spune: „Îţi dau ceva de la mine pentru că ţin la tine”.
Noi, creştinii, credem ca Dumnezeu este unul care ne dăruieşte cu prisos. Care ne dăruieşte totul în viaţa noastră şi prin aceasta ne spune: „Ţin la tine, te iubesc aşa cum eşti tu”. Iar când Dumnezeu ne dăruieşte ceva, nu este zgârcit. Tot ce avem este dăruit de el. Viaţa noastră, talentele noastre, plantele. Animalele şi toată creaţia. De asemenea, şi oamenii de care suntem înconjuraţi sunt un cadou al lui Dumnezeu.
De Crăciun sărbătorim faptul că Dumnezeu ne-a dăruit un cadou deosebit: el ne dăruieşte un copil, pe fiul său aşa cum a prevestit profetul Isaia: „Şi acest copil se va numi sfetnic minunat, Dumnezeu preaputernic, Părinte al veşniciei, Stăpân al păcii”. Cu acest copil, cu Isus, Dumnezeu ne dăruieşte tot ce are. Pacea lui, dreptatea şi iubirea lui.
Dacă cineva a primit atât de mult, nu trebuie să mai facă verificări. Acela poate să producă şi altora o bucurie. Iar Crăciunul este cea mai bună ocazie. Atunci când oamenii îşi dăruiesc reciproc cadouri, indirect spun: „Eu ţin la tine aşa cum eşti tu”. Aceşti oameni procedează asemenea lui Dumnezeu care ni l-a dăruit pe Pruncul Isus.
Sigur că nu aţi uitat de cei 20 de lei ai mei. Cred că-i pot dărui fără să aştept să-i primesc înapoi. La ieslea noastră observaţi o cutiuţă pentru cadouri. Banii pe care-i dăruiţi vor aduce bucurie altora. Şi apoi nu este important să ştie de la cine vin banii. Important e faptul ca ei să-şi dea seama că Dumnezeu îi iubeşte – acesta este un Crăciun adevărat. Dumnezeu ne iubeşte aşa de mult încât îşi arată dragostea cu naşterea lui Isus.
A dărui este ceva extraordinar! Fiecare cadou ne aminteşte că Dumnezeu ne iubeşte la infinit şi ne dăruieşte din belşug. De aceea, vă doresc vouă tuturor să primiţi cadouri, oricât de mici ar fi ele, ca apoi să dăruiţi mai departe iubirea şi pacea lui Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu