sâmbătă, 6 februarie 2010

Duminica întâi din Postul Mare - Anul C

Duminica întâi din Postul Mare - Anul C

Greva foamei
Miercurea trecută am inaugurat un timp deosebit în anul bisericesc. Cu Miercurea Cenuşii am intrat în Postul Mare.
„Plenus venter non studet liebenter”, un proverb latinesc puţin cunoscut omului din secolul al XXI-lea. Cu burta plină nu prea ai chef într-o muncă spirituală. După o mâncare copioasă se recurge la siestă fără a te putea concentra şi învăţa ca lumea. Saturaţia trupească stânjeneşte puterile sufleteşti.
În acest săptămâni şi zile înainte de Paşti mulţi creştini individual sau organizaţi în grupe vor să facă contrariul: printr-un post conştient vor să activeze spiritul uman obosit şi comod. Unii renunţă în toată perioada Postului mare la alcool, la fumat sau dulciuri, alţii postesc o zi pe săptămână. Toţi o fac având motiv să micşoreze „îngrăşarea” sufletului.
Prin această grevă a foamei ei protestează contra egoismului propriu, împotriva mentalităţii de a avea cât mai mult. Ei vor să simtă foamea pe propriul trup în semn de solidaritate cu cei săraci şi flămânzi. Ei vor să fie mai atenţi şi mai sensibili faţă de cei neajutoraţi.
Prin această grevă a foamei, provoacă o luptă împotriva superficialităţii şi lipsei de speranţă. Ei vor să trezească foamea şi dorul după o viaţă împlinită şi reuşită.
În Portugalia există o mănăstire cu multe uşi şi portaluri – numai o singură uşă este foarte mică şi anume cea de la sufragerie. Un călugăr care nu poate intra pe uşă e conştient că trebuie să se roage şi să postească pentru a putea trece pragul acelei uşi.
Nu trebuie să fim drastici. Dar dacă sfântul Vasile cel Mare prin afirmaţia sa are dreptate, că „postul ne-ar învăţa pe toţi să renunţăm la iubirea excesivă a banului şi la eliminarea duşmăniei”, înseamnă că merită să încercăm această grevă a foamei.

Spălaţi ferestrele
(Nu împiedicaţi intrarea luminii lui Dumnezeu în lume)
Există detergenţi care asigură intrarea luminii prin fereastră. Curăţenie pentru toată viaţa sa îşi doreşte Edith Stein, care a fost ucisă în anul 1942 de nazişti şi care a fost declarată sfântă în anul 1998: „Tu trebuie să fii ca o fereastră prin care străbate dragostea lui Dumnezeu în lume. Nu e voie ca geamul să fie murdar, altfel împiedici intrarea luminii în lume”.
Prin nimeni nu a putut pătrunde iubirea lui Dumnezeu aşa de bine ca prin Isus din Nazaret. El a fost fereastra decisivă prin care a intrat iubirea de oameni a lui Dumnezeu în viaţa acelora care au fost deschişi în faţa lui. După cum spune Edith Stein azi suntem noi ferestre care face posibilă intrarea luminii lui Dumnezeu în lume.
Pentru curăţirea ferestrei vieţii noastre biserica ne oferă de mult trei detergenţi activi: Postul – Pomana – Rugăciunea şi acestea în mod deosebit înainte de Paşti.
Postul – cel mai activ detergent pentru trup şi pentru suflet. Când mâncăm şi bem, în activităţile noastre, în gândurile şi faptele noastre când ne concentrăm asupra celor esenţiale şi importante, viaţa noastră primeşte contururi clare, un profil inconfundabil. Noi descoperim puterile şi talentele noastre şi simţim cum vrea Dumnezeu să vină prin noi în lume. Când ne eliberăm de straturile de grăsime care nu sunt necesare îşi pot dea seama şi alţii ce posibilităţi le oferă Dumnezeu.
Al doilea detergent: Pomana – cel mai bun mijloc de curăţit împotriva egoismului cras şi a tendinţei de a avea mereu cât mai mult. Când suntem pregătiţi să deschidem şi să permitem ca să împărţim cu alţii ce avem în plus, dobândim libertatea interioară. Ne descătuşăm de legături ce ne ţin legaţi de pământ şi ne dăm seama cât de mult au nevoie alţii de solidaritatea şi atenţia noastră. In acelaşi timp intră Dumnezeu prin noi în lume.
Al treilea detergent: Rugăciunea – cea mai bună pază împotriva hecticii şi a superficialităţii. Când în mod conştient ne luăm timp pentru rugăciune şi meditaţie ajungem la scopul vieţii noastre. Când prin rugăciunea noastră lustruim ferestrele vieţii noastre, cuvântul lui Dumnezeu poate fi activ în lume.
Postul – Pomana – Rugăciunea: acestea sunt cele trei mijloace pentru curăţenia de primăvară în casa vieţii noastre. Prin ele pătrunde iubirea lui Dumnezeu mai eficient in această lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu