duminică, 14 februarie 2010

Duminica a doua din Postul Mare - Anul C

Duminica a doua din Postul Mare - Anul C

În numele Tatălui şi Fiului şi sfântului Duh.
„Mi se pare că este altfel. Ar trebuie de făcut o mutare”. Aceste formulări dau de înţeles că la început a fost alt proiect, altă aşezare. Cam aşa s-a întâmplat lui Petru, Ioan şi Iacob. Pe Isus nu-l văzuseră niciodată aşa. Înainte ca Isus să plece la Ierusalim, le apare într-o altă lumină. Cei trei apostoli sunt transpuşi într-o lume neobişnuită; aici pe munte Isus le este prezentat”. Acesta este Fiul meu ales, de el să ascultaţi”!
Să ne deschidem şi noi astăzi în faţa lui, să ascultăm cuvântul său şi să ne rugăm:

(Un cântec potrivit)

Rugăciunea zilei
Dumnezeule în această uzină a lumii căutăm cuvântul tău care să ne fie punct de orientare şi sprijin. Fă-ne să cunoaştem la ce ne-ai chemat. Arată-ne pe Isus Fiul tăi de care trebuie să ascultăm, care cu tine şi cu Duhul sfânt vieţuieşte în vecii vecilor. Amin.

Lectura: Fil 3,17-4,1

Evanghelia: Luca 9,28b-36

Predica
„Între cer şi pământ este mult spaţiu pentru îmbunătăţiri” – cu aceste cuvinte face publicitate Lufthansa. Mesajul publicitar este clar: pentru lucrătorii acestei firme este important ca pasagerii să părăsească pământul ca ei să-i transporte cât se poate de confortabil în paradisul concediilor.
„Între cer şi pământ este mult spaţiu pentru îmbunătăţiri” – cam aşa ar putea fi şi titlul evangheliei de azi. Ucenicii lui Isus sunt luaţi de Isus pe un munte înalt şi aici Isus le apare într-o altă lumină. Aici el se arată ca Mesia, ca om şi ca Fiu ales al lui Dumnezeu. Moise şi Ilie sunt cu el, cele doua figuri importante ale poporului lui Israel: Moise cale care a scos poporul lui Israel de sub robia egipteană; Ilie, profetul războinic care a fost ridicat la cer.
Isus, ca Dumnezeu şi Om, este confirmat: „Acesta este Fiul meu ales, pe el să-l ascultaţi”. Aici ucenicii se simt bine, aici vor să rămână, să construiască colibe. Dar viaţa obişnuită este altceva, drumul spre Ierusalim nu este chiar drumul spre cer, aici îi aşteaptă realitatea dură şi crudă.
Această clipă de fericire e suficientă pentru ca ucenicii să primească tărie şi perseverenţă. Aceste clipe vor trece, dar amintirea lor rămâne. Această istorie este denumita şi „Schimbarea la faţă a lui Isus”. „Schimbarea” nu înseamnă „a apărea mai bine” decât este. „Schimbarea” înseamnă mai mult, a se aşeza în poziţia perfectă. Pentru ucenici a fost clar că Isus este mijlocitor între pământ şi cer. Iar omul poate fi salvat dacă ascultă de el şi trăieşte după cuvântului lui. În această tensiune între cer şi pământ nu suntem lăsaţi singuri. El este cu noi şi sub noi. Noi suntem chemaţi să rezistăm în această tensiune, adică să ne lăsăm dispuşi pentru schimbări sau îmbunătăţiri.
Şi dacă însuşi Dumnezeu acţionează în timpul nostru, suspendă timpul şi locul. Cerul se deschide asupra zilei noastre obişnuite, timpul şi veşnicia se suprapun. Sunt numai clipe care ne sunt dăruite. Nu putem clădi colibe pe care să le consolidăm. Cei care sunt garanţii noştri Moise şi Ilie. Rămânem singuri şi ne cuprinde teama.
În această frică ne rămân cuvintele: „Acesta este fiul mei cel ales, de dânsul să ascultaţi”.
O scânteie a luminii divine în întunericul vieţii umane.

(Cântec potrivit: ex. Despre lumină)

Rugăciune de mulţumire
Doamne Isuse, stăpânul şi fratele nostru! Tu ni te-ai dăruit sub forma pâinii şi a vinului. Sub aceste specii ni te-ai arătat în altă lumină şi ne-ai arătat că eşti totdeauna cu noi. Îţi mulţumim ţie, care eşti garanţia vieţii, cuvântul Tatălui, iubirea sfântului Duh, care vieţuieşti şi domneşti în toată veşnicia.

Binecuvântarea
Mergeţi în pacea lui Dumnezeu!
Fiţi lumină pentru lume
Pentru ca lumea să ştie
ce este un cer nou şi un pământ nou.
În iubirea sa să vă călăuzească drumurile voastre şi să le binecuvânteze.
Să vă dăruiască pacea în inimile voastre: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.
Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu