Duminica a cincea din Postul Mare (Anul C) – pentru tineri
...să arunce primul piatra
Pregătire: o mantie albă, nişte pietre, o oglindă.
Intrarea în biserică: tăcere
Salutul şi actul penitenţial
Rugăciunea zilei
Lectură: Isaia 42, 1-7
Cântec de post
Evanghelia: Ioan 8,1-11
Însoţită de un joc pantomimic: Isus şi femeia adulteră
Muzică meditativă
Crezul adulterei
Rugăciunea credincioşilor
.........................................
În timpul Împărtăşaniei: Ubi caritas
Rugăciunea zilei: Dumnezeule preasfânt, tu ai chemat comunitatea ta la sfinţenie. Tu ne pregăteşti deja în această lume pentru o viaţă nouă. Iartă-ne, te rugăm, greşelile noastre. Trimite-ne Duhul tău şi fă să fim conştienţi de faptul că tu eşti cel care transformi inimile oamenilor.
Prin Domnul nostru Isus Cristos Fiul tău care în unire cu Duhul sfânt vieţuieşti şi domneşti în vecii vecilor. Amin.
Evanghelia (Ioan 8,1-11): În vremea aceea Isus s-a dus pe Muntele Măslinilor. Dar în zori a apărut din nou la templu. Tot poporul venea la el, iar el aşezându-se îi învăţa. Cărturarii şi farizeii au adus o femeie prinsă în adulter (Doi tineri o aduc pe acea femeie de la uşa bisericii şi o însoţesc până la altar. Femeia poartă o mantie albă) şi punând-o la mijloc, i-au zis: „Învăţătorule, această femeie a fost surprinsă asupra faptului de adulter. Moise ne-a poruncit în Lege ca pe astfel de femei să le ucidem cu pietre. Dar tu, ce zici? Însă spuneau aceasta ispitindu-l, ca să aibă de ce să-l acuze.
(Femeia tace, cu capul aplecat în faţa altarului cu faţa la popor. Ceilalţi tineri stau în semicerc de o parte şi alta şi în spatele ei. Unul după altul ridică pumnul în care ţine o piatră şi strigă: „Te acuz!” După ce toţi au strigat despre acuzare şi au ridicat pumnii, strigă în cor din ce în ce mai tare: „Te acuz, te acuz”... Corul ridică din ce în ce mai tare tonul. Strigătele încetează în momentul când femeia îşi pune voalul. Îşi acoperă capul şi îngenunchează în faţa altarului. Mâinile tinerilor sunt ridicate în mod ameninţător.
Dar Isus, aplecându-se, scria cu degetul pe pământ. Întrucât continuau să-l întrebe, s-a ridicat
şi a spus: „Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea”.
Cineva merge spre grupă. El ţine o oglindă în mână. El o arată fiecăruia şi în acest timp pumnii sunt coborâţi. După aceasta o arată mulţimii din biserică. Cu oglinda ridicată păşeşte încet în faţa primelor bănci.
Şi aplecându-se din nou, scria pe pământ. Când au auzit, au plecat unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni. E a rămas singur, iar femeia era în mijloc.
Tinerii pun pietrele pe altar şi se duc înapoi la locurile lor. Femeia rămâne singură.
Isus s-a ridicat şi i-a spus: „Femeie, unde sunt ei? Nu te-a condamnat nimeni?” Ea i-a zis: „Nimeni, Doamne”. Isus i-a spus: „Nici eu nu te condamn; mergi, de acum să nu mai păcătuieşti!”
Tânărul care a purtat oglinda merge la femeie, o ridică şi ia de pe cap acoperământul şi apoi o conduce spre grupa tinerilor.
Cuvântul Domnului.
Crezul femeii adultere
Atotputernice veşnice Dumnezeu, Dumnezeul milei, al bunătăţii, al înţelegerii. Eu cred în tine. Din iubire ai chemat lumea în fiinţă, din dragoste l-ai creat pe om. Din dragoste l-ai trimis pe Fiul spre mântuirea noastră. El me-a arătat cum eşti tu în realitate: nu un Dumnezeu al mâniei şi al răzbunării. Tu eşti aşa cum era el, un prieten al oamenilor, gingaş şi plin de smerenie. Prin Isus Cristos, în întâlnirea cu el – în minunile sale, în vindecările sale ne-a apărut nouă oamenilor bunătatea ta. Tu ai iertat pe cei păcătoşi, tu le-ai luat greutatea şi ai şters păcatele. Astfel ne-ai redat demnitatea în faţa celor care ne persecută. Tu însuţi ai devenit Răscumpărătorul nostru în Fiul tău Isus Cristos. El ni s-a dăruit cu totul: pentru că era bun a trebuit să moară pe cruce. Tu l-ai înviat din morţi şi l-ai primit în strălucirea ta. Atunci când noi oamenii credeam că suntem părăsiţi tu ni l-ai trimis pe Duhul sfânt ca să ducă mai departe opera Fiului tău în Biserică în lumea noastră.
Ca să iertăm cum a iertat el ca să slujim aşa cum ne-a slujit el, ca să ne iubim aşa cum ne-a iubit el, ne-ai dăruit pe Duhul tău care merge alături de noi până când vom urma Fiului tău întru moarte şi vom primi plinătatea vieţii la tine!
Rugăciunea universală
Doamne tu ai luat firea omenească. Te-ai făcut avocatul celor slabi şi al celor lipsiţi de apărare şi te-ai pus în slujba celor lipsiţi de ajutor. Asculta rugăciunea noastră:
1. Pentru toţi care suferă de persecuţie şi strâmtorări, care trăiesc în închisori: fă ca să învingă dreptatea.
2. Pentru cei care suferă din cauza bârfelor şi a calomniei: ca să iasă adevărul la iveală.
3. Pentru cei care lucrează în tribunale: fă ca să nu profite de puterea lor de decizie.
4. Pentru toţi acei care s-au făcut vinovaţi: ca să găsească iertare la oameni şi ca să se poată întoarce în comunitatea lor.
5. Pentru noi înşine: ca să nu contribuim în a face altora deservicii.
Doamne Isuse Cristoase, ascultă rugile noastre şi primeşte-le. Dăruieşte-ne Duhul tău pentru ca prin puterea lui să evităm răul. Amin.
Asupra darurilor
Doamne, Dumnezeul nostru tu l-ai trimis pe Fiul tău ca şi perfecţiune umană. El a trăit în duhul iubirii, a iertării şi a dăruirii. Schimbă-ne prin această jertfă pe care o sărbătorim. Cu aceste daruri transformă-ne în oameni care să trăiască din Duhul tău.
Prin Cristos Domnul nostru. Amin.
Rugăciunea finală
Doamne, Dumnezeul nostru, am fost musafiri la masa Fiului tău. El ne-a întărit cu acest ospăţ. El ne-a spus cuvântul său şine-a făcut să simţim că suntem o comunitate. Fă ca noi să ne putem întoarce în viaţa obişnuită cu puteri noi. Ajută-ne ca să fim semenilor noştri surori şi fraţi şi să nu le cauzăm vreo durere. Ajută-ne să facem binele şi să ocolim ceea ce este rău şi inuman. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.