sâmbătă, 5 februarie 2011

Almanahul familiei creştine (V). Pregătirile pentru cununia religioasă

V. Pregătirile pentru cununia religioasă

Cu mulţi ani în urmă se prezentau doi tineri care aveau intenţia să se căsătorească. Prima întrebare pe care am pus-o a fost cam de când se cunosc. Răspunsul a fost cât se poate de cinstit: cam de trei săptămâni. S-au cunoscut în tren. I-am sfătuit să mai aştepte, iar ei au fost perfect de acord. 

La mine în parohie tinerii se anunţă cel puţin cu 6 luni înainte de cununia religioasă. E bine ca mirii să meargă la oficiul parohial pentru a se anunţa pentru o zi anumită, eventual şi ora fixă pentru ca părintele paroh să-i poată programa, respectiv să le poată împlini dorinţa pe cât posibil. 

Este important ca această sărbătoare să fie pregătită din timp şi cât mai amănunţit. Este un eveniment unic în istoria mirilor. Dacă e vorba de căsătorie mixtă este bine ca cele două Biserici să fie informate. 

Cei doi miri se vor prezenta la oficiul parohial unde vor fi întrebaţi asupra căsătoriei. 

E foarte important ca biserica să fie frumos împodobită. Se vor pregăti lecturile biblice, rugăciunea universală, eventual meditaţii. De asemenea, este bine să se stabilească şi partea muzicală.

Invitaţiile sunt importante. Ele fac parte din bucuria generată când două persoane, bărbat şi femeie promit în faţa lui Dumnezeu şi a comunităţii fidelitate şi iubire fermă.

Drept moto pentru aceste invitaţii se pot adăuga şi alte cugetări sau expresii, ca, de exemplu:

a) “Dragostea toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toata le îndură” (1Cor 13,7)

b) “Drumul prin viaţă poate fi parcurs mergând mână-n mână” (Eugen Ionescu)

c) “Tu, Doamne, eşti în mijlocul nostru şi ţie ne rugăm: Nu ne lăsa!” (Ieremia 14,9)

d) “Daca cineva iubeşte cu adevărat, va permite celuilalt să fie aşa cum este, cum a fost şi cum va fi” (Michel Quoist)

e) “Unde doi sau trei sunt adunaţi în numele meu, acolo sunt şi eu în mijlocul lor” (Matei 18,20)

f) “Experienţa ne învaţă că dragostea nu constă în a se privi reciproc în ochi, ci a se uita în aceeaşi direcţie”. Antoine de Saint-Exupery

g) “Oamenii care trăiesc din speranţă văd mai departe; oamenii care trăiesc din aceeaşi dragoste, văd mai adânc; oamenii care trăiesc din aceeaşi credinţă văd totul în altă lumină” (Lothar Zenetti)

Un comentariu:

  1. “Oamenii care trăiesc din speranţă văd mai departe; oamenii care trăiesc din aceeaşi dragoste, văd mai adânc; oamenii care trăiesc din aceeaşi credinţă văd totul în altă lumină” (Lothar Zenetti)

    ...si cu siguranta vor trai in Lumina si Iubire.

    Dumnezeu sa va binecuvanteze!

    RăspundețiȘtergere