miercuri, 2 noiembrie 2011

Almanahul familiei creştine (XXI). Sacramentul Mirului - sacrament al tinereţii

„Am deja 16 ani şi în fiecare zi mă confrunt cu întrebări cu situaţii neaşteptate; cred că a sosit timpul să ştiu cine sunt”, spunea o oarecare Barbara. Taina Mirului sau al Mirungerii - alţii îl denumesc drept taina Confirmaţiunii - este aceea care se administrează la o vârsta fixată de episcopul locului prin care confirmandul primeşte darurile Sfântului Duh sau Sfântul Spirit care îl va ajuta să trăiască cum se cuvine viaţa creştină şi cu atât mai mult puterea de a mărturisi prin cuvânt şi faptă ceea ce crede. Acest sacrament este administrat în Bisericile Răsăritene în general imediat după Botez. Opinez că sunt nişte avantaje dacă este celebrat la o vârstă în care suntem conştienţi de ceea ce se petrece in jurul nostru. Eu am fost miruit la vârsta de 8 ani, date fiind împrejurările vitrege de atunci.

La nişte vârste, tinerii îşi pun diferite întrebări: Cine sunt eu? Pentru ce exist? Ce trebuie să devin? Cum se uită alţii la mine? Ce viitor mă aşteaptă? Aceste întrebări sunt puse între prieteni, între rude. De multe ori există o prăpastie între generaţii. Tineretul în faza pubertăţii încep să se întrebe în mod conştient şi serios despre sensul vieţii. În aceste faze hotărâtoare ale vieţii, Mirul este în adevăratul sens al cuvântului un „sacrament puternic”. Mai ales în faţa de tranziţie. Drumul spre „independenţă” cere putere, curaj şi un elan din partea Duhului sfânt.

În acest sacrament suntem unşi şi pecetluiţi şi întăriţi de Duhul Sfânt. Dăruirea şi primirea Spiritului Sfânt a început în acea sărbătoare evreiască a Rusaliilor, când apostolii lui Isus erau împreună. Evenimentul este descris cu lux de amănunte în Faptele Apostolilor 2,1-13.

Vântul în Biblie este folosit ca simbol al prezenţei lui Dumnezeu.

Focul este văzut ca un factor dătător de viaţă, în sensul că arde şi transformă.

Cristos ni l-a promis pe Duhul Sfânt de mai multe ori: „Eu îl voi ruga pe Tatăl, iar el vă va da un alt Mângâietor ca să fie cu voi pentru totdeauna. El este Duhul adevărului... Nu vă voi lăsa orfani” (Ioan 14,16-18), sau „Dar Mângâietorul, Spiritul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăţa toate câte vi le-am spus eu” (Ioan 14,26), sau: „Rodul Duhului este: iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunătatea, fidelitatea, blândeţea, cumpătarea” (Galateni 5,22-23).

Un crez deosebit (scris de Karl Rahner, SJ):

Cred că el poate să dărâme prejudecăţile mele.
Cred că el poate schimba obişnuinţele mele.
Cred că el poate să biruiască indiferenţa mea.
Cred că el îmi poate dărui fantezie pentru a iubi.
Cred că îmi poate da un semnal în faţa celui Rău.
Cred că poate să învingă tristeţea mea.
Cred că îmi poate da iubire faţă de Cuvântul Domnului.
Cred că îmi poate lua complexele de inferioritate.
Cred că el îmi poate da putere în viaţă.
Cred că îmi poate dărui un frate sau o soră.
Cred că el poate să pătrundă esenţa mea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu