joi, 1 septembrie 2011

Almanahul familiei creştine (XVII). Prima Sfântă Împărtăşanie

Dragi părinţi,
Peste câteva săptămâni începem pregătirea copiilor pentru Prima Sfântă Împărtăşanie în comunitatea noastră. Şi copilul dumneavoastră este invitat. Sărbătoarea Primei sfinte Împărtăşanii trebuie să devină o zi de care copilul dumneavoastră îşi va aminti mult timp cu bucurie. În curând copilul dumneavoastră va primi împărtăşania în timpul sfintei Liturghii şi cu aceasta este primit pe deplin în comunitatea catolică şi ia parte la comuniunea cu Cristos. Aceasta vrem să sărbătorim împreună cu dumneavoastră şi cu întreaga noastră comunitate.
Ca şi anii trecuţi, unii din părinţi se vor întâlni împreună în grupe. Împreună vor încerca să înţeleagă sfânta Liturghie şi însemnătatea ei pentru viaţa noastră. Gândiţi-vă poate vreţi şi dumneavoastră să luaţi parte activă la o asemenea iniţiativă. Ca paroh, v-aş sprijini cu plăcere. Copilul dumneavoastră va învăţa că împărtăşania şi sfânta Liturghie sunt foarte importante pentru viaţă. De acest lucru îşi va da seama când va vedea că şi pentru părinţi înseamnă enorm participarea la sfintele taine.
Dumneavoastră, părinţii, sunteţi în această privinţă cei mai buni îndrumători. Nu aveţi voie să fiţi numai indicatoare care sunt pe marginea drumului, în sensul că spuneţi copiilor unde trebuie să se ducă. Atunci le puteţi fi de ajutor, când mergeţi împreună şi când îi însoţiţi pe drumul credinţei. De aceea, vă invit la oficiul parohial la nişte discuţii în această privinţă. La aceste discuţii putem decide cum se va desfăşura ceremonia Primei Sfinte Împărtăşanii în biserică, dar şi acasă la dumneavoastră. Mă bucur deja de această discuţie şi de cooperarea dumneavoastră şi vă doresc tot binele.
Al vostru paroh.
*
Câteva săptămâni înainte de sărbătoare
Să întreprindem ceva cu copiii. O plimbare de seară sau de noapte. Să trăim cu ei momentele serii, ale luminii şi întunericului, vizitarea unui loc mai pitoresc unde să putem admira panorama naturii, să facem cunoştinţă cu plantele.
Să povestim istorioare. Pot fi şi poveşti educative, istorioare chiar fictive, istorioare biblice sau despre vieţi de sfinţi.
Să lăsăm copiii să vorbească şi ei mai ales despre ce este important pentru el. Să luăm serios chiar şi lucrurile mici povestite de ei.
Să ne rugăm cu copii dimineaţa şi seara o scurtă rugăciune. Să-i obişnuim cu rugăciunea fără a le impune ceea ce nu ne place nouă. Sarea e necesară în bucate, dar nu excesiv de multă.
Copiii să deseneze sau să facă lucruri mici cu obiecte din natură.
Plimbându-ne cu ei, am putea celebra Calea Cruci cu explicarea staţiunilor respective în limbajul lor.
Să ne arătăm dărnicia faţă de alţii învăţând copii că este de datoria noastră să-i ajutăm pe alţii.
*
În ziua primirii sfintei Împărtăşanii
Cu cine sărbătorim acest eveniment? Invităm prietenii sau rudele noastre? Ce vom servi la masă? Sau poate servim masa împreună cu părintele paroh? Nu strică să facem fotografii care vor avea loc pe un DVD şi astfel se imortalizează evenimentul pentru totdeauna. E important şi cum vor fi îmbrăcaţi copiii. Tradiţia mai prevede şi folosirea unei lumânări care poate a fost folosită la Botez şi care va fi folosită şi la primirea Mirului. Este recomandabil ca ei să primească diferite cadouri: o carte, o Biblie, o cruce, ceva semnificativ şi simbolic.
*
Suntem musafirii tăi

Isuse,
m-ai invitat la masa ta.
Îţi mulţumesc pentru aceasta.
Însă nu m-ai invitat numai pe mine.
Am văzut mulţi oameni
la aceeaşi masă comună:
bătrâni şi tineri,
veseli şi trişti,
sănătoşi şi bolnavi,
bogaţi şi săraci.
Noi toţi suntem musafirii tăi.
Noi vrem să fim unul pentru altul,
pentru că tu ne iubeşti fără deosebire.

Hermine Konig

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu