sâmbătă, 25 iunie 2011

Almanahul familiei creştine (XIII). Celebrarea sfântului Botez

XIII. Celebrarea sfântului Botez
La ora fixată, în faţa bisericii se adună toată comunitatea invitată, dacă botezul are loc în afara sfintei Liturghii. Preotul sau diaconul îi salută pe cei prezenţi şi-i roagă pe părinţi să spună cum se va numi copilul şi ce anume doresc de la sfânta Biserică. În timpul botezului, copilul poate fi ţinut în braţe de către unul dintre părinţi.
În liturgia Cuvântului se va avea în vedere întărirea credinţei părinţilor, naşilor şi al celorlalţi participanţi. După aceasta preotul, părinţii şi naşii fac semnul sfintei cruci pe fruntea copilului.
La Rugăciunea Credincioşilor se va avea în vedere exprimarea dorinţelor celor prezenţi în legătură cu botezul, părinţii şi alte invocaţii către Tatăl ceresc.
Preotul va binecuvânta apa de botez. Apa este un simbol pentru viaţă şi pentru naştere. Apa înseamnă şi curăţire şi spălare prin care cel botezat devine “omul cel nou”.
Prinţii şi naşii sunt invitaţi să renunţe la cel Rău şi să mărturisească credinţa lor în amintirea botezului lor. Ei spun împreună “Mă lepăd” şi apoi “Cred”. După aceasta, preotul toarnă apă pe capul copilului şi spune: N. (numele), eu te botez în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”. Dacă părinţii doresc, botezul se poate celebra şi prin scufundare, ca în ritul bizantin, acest lucru având iarăşi un simbol deosebit de semnificativ. Copilul este uns cu crismă, un amestec de ulei de măsline cu balsam, apoi copilul este îmbrăcat într-o haină albă, simbol al îmbrăcării noastre cu Cristos. Această haină albă însoţeşte pe creştin, asemeni cu lumânarea baptismală pe tot drumul vieţii lui, putând fi folosite mai târziu la prima sfântă Împărtăşanie şi chiar la sfântul Mir. Lumânarea este aprinsă de la lumânarea pascală de către tată sau de către naş. Botezul se încheie cu recitarea rugăciunii domneşti, “Tatăl nostru”, şi cu binecuvântarea celor prezenţi.
Celebrarea Botezului poate fi îmbogăţită prin cântece, poezii, meditaţii sau alte forme prin care se manifestă bucuria creştină. După primirea Botezului, donez părinţilor o “diplomă de Botez” pe care este reprezentată şi Maica Domnului de Vestenthal, întrucât biserica în care slujesc este declarată biserică-sanctuar. Timp de mai mulţi ani părinţii primesc din partea Episcopiei câte o “scrisoare lunară” în care părinţii tineri primesc informaţii cu privire la educaţia copilului şi asupra evoluţiei sănătăţii copilului din toate punctele de vedere. În fosta parohie unde am slujit cinci ani şi jumătate am “trimis” o scrisoare noului născut şi botezat în care îi aminteam ce semnificaţie are numele primit la Botez şi pentru că cel botezat primeşte prima scrisoare adresată lui/ei personal este rugat/ă să răspundă atunci când va înţelege conţinutul acelei scrisori. Şi sigur că am primit răspunsuri foarte interesante.
Ce putem dărui noului născut la botez ?
-  o lumânare baptismală cumpărată de noi şi eventual de noi împodobită.
-  haina albă
-  o cruce mică sau o imagine pentru camera lui care să exprime ceva.
-  o carte, o istorie, o imagine despre numele copilului.
-  un agheasmatar mic care să-i amintească de Botez.
-  cărţi şi alte ajutoare care contribuie în viaţa religioasă a familiei.
-  oferind părinţilor câteva “după-amiezi libere de copii”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu