luni, 28 martie 2011

Almanahul familiei creştine (IX). A dărui viaţa mai departe

IX. A dărui viaţa mai departe
Găsirea întârziată a unei profesii - căsătoria târzie - întemeierea mai întârziată a unei familii: toate se adună în cei 30 de ani de viaţă. Mai târziu se pune şi dorinţa de a avea copii. Speranţa unui cuplu de a face vizibilă iubirea lor “fructuoasă” este deseori legată de grija de a găsi o meserie cel puţin pentru unul dintre parteneri. Multe perechi se întreabă dacă-şi pot “permite” să aibă un copil din motive financiare şi din cauza unui viitor imprevizibil.
Pe lângă acestea mai vin şi gânduri de genul: Cum e atunci când devii tată sau mamă? Nu vor interveni schimbări în căsătoria noastră în meseria noastră? Vom avea timp destul şi pentru noi? Putem noi oare corespunde cu cerinţele şi provocări atunci când e vorba de educaţia copilului? Mult mai acute devin aceste întrebări dacă partenerii îşi doresc mai mulţi copii.
Părinţii poartă răspunderea în mod personal sub denumirea de “paternitate responsabilă”. În acest sens e bine să citim articolul 30 al unui document al Conciliului Vatican II, intitulat: “Biserica în lumea de astăzi”...
Dacă soţia ştie că este gravidă şi aşteaptă un copil se umple de fericire şi bucurie, dar şi de nesiguranţe şi temeri. Cum va fi copilul nostru? Cum se va desfăşura naşterea lui? Ce nume trebuie să dăm copilului nostru?....
În aceste luni de aşteptare apar fel de fel de întrebări pentru că ceea ce va veni este un om începând din momentul concepţiei sale. Părinţii vor fi uimiţi de acest nepreţuit cadou. Tata şi mama ar trebui să fie “gravizi” şi să se pregătească pentru acest “minunat eveniment al naşterii:
să discute despre ceea ce simt şi gândesc
eventual frecventând un curs organizat mai ales de Biserica locală
prin aranjarea unei camere pentru copil şi cumpărarea celor necesare copilului.

Rugăciune pentru un copil înainte de naştere:
Doamne Dumnezeule, noi aşteptăm un copil! Am dori mult ca el să fie un copil sănătos şi vesel. Dar noi vrem să-l primim aşa cum ni-l dăruieşti.
Te rugăm acum: dăruieşte-i iubirea ta! Noi vrem să-l păzim după puterile noastre. Fii ajutorul nostru în ceasul când apare în această lume! Vrem să-l primim în numele tău şi să-i arătăm drumul pe care te poate găsi. Dăruieşte-i o viaţă împlinită şi fericită şi fă să devină binecuvântare pentru toţi cei care-l întâlnesc! Ocroteşte-l toată viaţa! (din Gotteslob, nr. 25/1)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu