luni, 11 ianuarie 2010

Botezul Domnului - Anul C

Botezul Domnului - Anul C
(Pentru copii)

Ce spun evangheliile despre Ioan?
Cred că Ioan a fost personalitate interesantă. Ce ştiţi voi despre ei (--) A botezat. L-a botezat şi pe Isus. El a aflat şi ne-a arătat: Isus este mai mult ca mine - El este mai tare ca mine. Eu botez numai cu apă. Isus botează foc şi Duh sfânt. Duhul Sfânt coboară asupra lui. Vorbeşte un glas din ceruri. A remarcat cineva ce spune acea voce? (...) „Tu eşti Fiul meu iubit, pe tine te-am ales”.

Botezul lui Isus şi botezul nostru
Şi noi am fost aleşi de Dumnezeu prin botez. Eram încă mici când am fost botezaţi. Cine dintre voi ştie ce vârstă aveaţi atunci? (..) Noi suntem lui Dumnezeu foarte importanţi! Aşa de mult, încât la botez ne-a ales drept copiii lui. Şi această fără ca noi să fi făcut ceva pentru aceasta.
Odinioară veneau mulţi la Iordan pentru a fi botezaţi. Oare cine a participat la botezul vostru? (..) Părinţi, bunici, naşi, rude. Sunt copii care sunt botezaţi chiar în timpul sfintei Liturghii. Întreabă-ţi părinţii cine a fost botezat ultima duminică (...) Prin botez intrăm în comuniune cu Biserica, a celor credincioşi. Isus nu a fost botezat pentru sine însuşi, Botezul înseamnă începutul activităţii sale înainte de a predica şi a vindeca. Isus ne spune şi nouă; am nevoie de tine ca de un om care ajută, ca de un om prietenos şi iertător. Ai fost botezat şi tu pentru aceasta!

Suntem unşi
Tu ai fost şi uns la botez. Cristos înseamnă „cel uns”. După botez urmează şi ungerea cu sfânta Crismă. Cristos-crismă. Noi toţi suntem creştini unşi. La multe răni ne folosesc unguentele şi uleiul. Dar mai ales atunci când suntem răniţi în suflet. Ne doare mult când cineva râde de noi sau suntem pedepsiţi pe nedrept. În acel moment Cristos vrea să ne ungă, să ne vindece, să ne mângâie şi să ne întărească.
La botez Isus avea 30 de ani. La noi vine botezul chiar la începutul vieţii noastre. Noi trebuie să ne integrăm treptat. Pentru a putea sluji lui Dumnezeu şi oamenilor ne trebuie curaj, perseverenţă şi conştiinţă de sine. Poate că şi acesta este un motiv de ce suntem unşi la botez.

Isus - Fiul lui Dumnezeu
Despre Isus auzim la botez: Isus este mai mare şi mai important decât Ioan. El este mai mare şi mai important decât noi. De aceea el ne poate ajută. El este mai tare decât răul care ne ameninţă uneori. Noi putem să ne încredem în Dumnezeu ca într-un tată bun, ca într-o mamă bună. Căci înşişi părinţii nu ne pot ajuta şi salva întotdeauna. De exemplu, de la moarte. Prin botez suntem prietenii lui Dumnezeu pentru totdeauna, în viaţă şi după moarte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu