sâmbătă, 13 iulie 2013

Meditaţie pentru duminica a XV-a de peste an (Anul C)

Iubiţi fraţi şi surori în Cristos!
„Învăţătorule, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” Sau cu alte cuvinte: Ce trebuie să fac ca să ajung în rai? Cu această întrebare voia un învăţat al Legii să-l pună pe Isus la încercare.
O întrebare care astăzi este pusă foarte rar şi totuşi este întrebare foarte importantă, ca să nu zicem întrebare de bază.
Într-o staţiune misionară părintele a pus oamenilor această întrebare: „Cine vrea să ajungă în cer?” Cu puţină şovăială, o treime ridică mâna. El întreabă şi mai hotărât: „Cine vrea să ajungă în cer?” Se anunţară totuşi două treimi dintre credincioşi. Apoi mai întrebă lumea: „Cine vrea să fie sfânt?” Doi copii au răspuns cu „da”.
Problema este că pot să ajung în cer dacă sunt sfânt. Dumnezeu este sfinţenia însăşi. În el nu e nimic necurat: nici un păcat, nici o greşeală şi nici o lipsă. În epistola către tesaloniceni: „Aceasta este voinţa lui Dumnezeu: sfinţirea voastră”. Iar în epistola sfântului Petru citim: „Aşa cum cel care v-a chemat este sfânt, tot astfel toata viaţa voastră trebuie să fie sfântă”.
Suntem cu toţii chemaţi la sfinţenie, numai aşa putem să ajungem la Dumnezeu. Nimic necurat nu are loc în Dumnezeu.
Cum reacţionează Isus la întrebarea învăţatului Legii? Îi pune o contraîntrebare: „Ce este scris în Lege?” Şi acum vine un răspuns foarte bun care surprinde puţin, căci în această formă nu-l găsim în Vechiul Testament. Învăţatul Legii uneşte iubirea lui Dumnezeu cu iubirea faţă de aproapele.
E vorba înainte de toate de iubirea faţă de aproapele care este zugrăvită în parabola samariteanului care a practicat această iubire a aproapelui. Preotul şi levitul nu au practicat-o. Şi a doua este tot la fel de importantă: iubirea aproapelui.
Cum cunosc ei iubirea mea către Dumnezeu? De unde ştiu eu că-l iubesc pe Dumnezeu? Cum se manifestă această iubire? Trebuie să mă rog în fiecare zi 20 de rozarii şi să merg de trei ori la biserică? Are el mai multă iubire faţă de Dumnezeu ca şi alţii întrucât el se roagă mult mai cantitativ?
Iubiţi fraţi şi surori, e vorba nu de cantitate, nu e vorba de număr, e vorba de iubire.
În patru cazuri îmi dau seama cât îl iubesc pe Dumnezeu.
Zelul faţă de Dumnezeu. Sunt eu entuziasmat de Dumnezeu? Mă duc cu plăcere la biserică? Sunt în stare să mă pun în slujba lui Dumnezeu şi a Bisericii sale? Este Dumnezeu ceva pentru mine? Un fan al fotbalului nu este fan dacă nu este entuziasmat de fotbal. Nu pot fi fan dacă nu mă uit la meciuri. Nu pot fi entuziasmat de Dumnezeu dacă nu merg la biserică.
Al doilea caz este legat de primul. Bucuria în Dumnezeu. Un om vesel este un semn că este plin de iubirea lui Dumnezeu şi el însuşi îl iubeşte pe Dumnezeu. Un om care poartă iubirea lui Dumnezeu în inimă e conştient că Dumnezeu îl iubeşte şi de aceea este şi fericit.
Urmează al treilea. Acesta este Fidelitatea! Sunt fidel în lupta cu păcatul? Lupta împotriva lui Dumnezeu şi a Bisericii sale devine tot mai acută şi mai teribilă. Noi nu vrem să cădem, ci să rămânem fideli împotriva celui Rău, împotriva diavolului şi împotriva duşmanilor lui Dumnezeu. Avem cele mai bune premise, căci ni s-a promis victoria, adică Isus a învins moartea şi pe diavol.
Dacă-l iubeşti pe Dumnezeu, respecţi poruncile lui. De acest lucru aparţine Mila. Aşa cum Dumnezeu este milos, tot astfel trebuie să fim miloşi faţă de aproapele nostru. Astfel trebuie să ajutăm când alţii au nevoie de ajutor. Ceea ce aţi făcut unuia din aceştia mai mici ai mei, mie mi-aţi făcut. De aici îl recunoaştem pe cel milos. Şi samaritanul a făcut acest lucru. E vorba de iubirea faţă de aproapele pe care acesta l-a practicat. El a fost singurul care s-a ocupat de cel rănit. A avut compătimire. A avut iubirea lui Dumnezeu. Cine iubeşte aproapele iubeşte pe Dumnezeu în persoana aproapelui.
Există şi astăzi oameni care au o inimă deschisă vizavi de nevoile aproapelui. Ei săvârşesc binele (de exemplu, la inundaţii), chiar şi atunci când Dumnezeu poate este departe sau poate nu au fost atinşi de sacramentele Bisericii. Cine iubeşte aproapele iubeşte pe Dumnezeu. Şi cine îl iubeşte pe Dumnezeu, va fi mântuit şi ajunge în ceruri.
Amin. 
Pr. Iosif Mareş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu